Вступ легендарних ножів Mora!
Де і як все починалося
Мора (швед. Mora) маленький шведський містечко в провінції Даларна (швед. Dalarna) з населенням в 11 000 чоловік. Здавна Мора славився виробництвом якісних ножів. Перші шведські умільці працювали тут у домашніх майстерень зі своїми сім'ями. На викованих клинках вони залишали клеймо з назвою рідного міста.
Ножі з клеймом Mora славилися своєю якістю по всій Швеції. Вже в 17 столітті попит на продукцію майстрів міста Мора породив перші мануфактури, а потім і фабрики. Фабрика Фростс (Frosts Knivfabrik) була заснована в 1891 році досвідченим ковалем Еріком Фростом (Erik Frost) в селі Остнор (Ostnor), передмісті Мора. У 1912 році, в тій же селі процвітаючий коваль К. Е. Ерікссон (KJ Eriksson) також заснував ножову фабрику, присвоївши їй своє ім'я. У 1961 році фабрика К. Е. Ерікссона придбала ножову фабрику Карла Андерсона (Carl Андерссон (CA)). Крім свого імені, всі три фабрики по традиції майстрів ставили клеймо Mora випущених на ножах. У 2004 році, в результаті злиття Frosts і KJ Eriksson з'явилася нова торгова марка Mora of Sweden. Традиції, досвід та ноу-хау накопичені за роки роботи ножових фабрик Frosts, KJ Eriksson і Carl Андерссон збережені і використовуються Mora of Sweden донині.
Особливості ножів Mora
У ножів фірми Mora маса переваг, у тому числі і їх ціна. Зазвичай вона не перевищує 20$ за класичний примірник ножі з лезом довжиною в 10 сантиметрів. При цьому, ніж Mora вартістю в 20$ не поступається за якістю більш дорогим ножам інших виробників, а не рідко і перевершує їх.
Mora виготовляє клинки чотирьох видів: з нержавіючої, вуглецевої, модифікованої вуглецевої та ламінованої сталі. Клинки з ламінованої стали вважаються найбільш якісними. Їх серцевина виготовлена з надзвичайно твердої але тендітної, а покриття з більш м'якої але в'язкої легованої сталі. Такий ніж добре зберігає гостроту ріжучої кромки, досить міцний і довговічний. Ножі Mora of Sweden широко використовуються у шведській промисловості, а також будівництві в якості засобів загального призначення. Знамениті експерти по мистецтву виживання в екстремальних природних умовах Рей Мірс (Ray Mears) і Морс Кочански (Mors Kochanski) рекомендують ножі Mora.
Про ножів стали Mora
Шведський Sandvik
Mora використовує сталь шведського виробника Sandvik, в основному марки "12 із 27". Сталь цієї марки містить 0,6 % вуглецю і 13,5 % хрому. Після спеціальної гарту рідким азотом при температурі -80°C, твердість клинка з сталі Sandvik "12 із 27" досягає 59-60 HRC по Роквеллу.
Нержавіюча сталь ( Stainless steel (S) )
Ножі з нержавіючої сталі використовуються в харчовій промисловості, робляться з мартенситної сталі, яка на відміну від аустенітної може бути загартована до 57 HRC за шкалою Роквелла. Такі ножі чудово підходять для використання на кухні, так як володіють прекрасною стійкістю до корозії і злегка мягковаты. Нержавіюча сталь містить від 0,4 до 0,7 % вуглецю і від 13 до 18 % хрому. Вуглець необхідний для твердості клинка, а хром для запобігання корозії, іржі.
Вуглецева сталь ( Carbon steel (C) )
Клинок з вуглецевої сталі, загартовується до 59-60 HRC за шкалою Роквелла. Він володіє максимальною гостротою, яку тільки можна досягти за таку ціну. Однак вуглецева сталь іржавіє і з часом покривається оксидною, сірою або коричневою плівкою, правда оксидна плівка на відміну від іржі не робить ніякого негативного впливу на клинок. На фабриці, ножі з вуглецевої сталі призначені на експорт зазвичай покриваються олією для захисту від іржі.
Модифікована вуглецева сталь ( Triflex (T) )
Модифікована вуглецева сталь це проміжний варіант між вуглецевої та ламінованої сталлю. Загартовується вона до 59-60 HRC за шкалою Роквелла, при цьому має більш м'якою поверхнею, що значно підвищує стійкість до розтягування. Однак така сталь не так згинання як ламінована.
Ламінована сталь ( Laminated steel (L) )
Ламінована сталь якісна. Серцевина клинка робиться з надзвичайно твердої вуглецевої сталі і покривається більш м'якою легованою сталлю. Після гарту твердість клинка досягає 61 HRC за шкалою Роквелла. Такий клинок чудово зберігає заточку, гострий як бритва і довговічний.
Догляд за ножі Mora
Для того щоб максимально використовувати можливості свого ножа і отримувати від цього задоволення, слід здійснювати відповідний догляд за ним.
Насамперед тримайте свій ніж гострим. Гострий ніж збереже ваші нерви і сили від перерасходывания під час роботи. Щоб зберігати ріжучу кромку ножа Mora в робочому стані досить витрачати 10-20 хвилин в тиждень на його правку. Якщо ніж для вас основний робочий інструмент, (наприклад ніж м'ясника в харчовій промисловості) то його правка/заточка повинна проводитися щодня. Складність заточування ножів Mora може відрізнятися в залежності від його призначення, розмірів та виду сталі.
Рукояті ножів Mora бувають трьох видів: дерев'яні, пластикові і резинопластиковые. Найбільш вразливі з них є дерев'яні рукояті, так як дерево вбирає вологу і запахи. Не використовуйте ножі з дерев'яними ручками у воді і при обробленні м'ясних туш.
Пам'ятайте, що клинок з вуглецевої сталі схильний до корозії, тому перед приміщенням клинка в піхви протирайте його насухо.
При належному догляді і правильному зверненні ножі Mora будуть вірно служити вам протягом десятиліть. Бережіть свій ніж!